Witaj na I Hear Voices! Jest to forum wielotematczne, gdzie na pewno znajdziesz kąt dla siebie i poznasz masę nowych ludzi.
Zapraszamy do rejestracji i wspólnych rozmów!
a ja chciałabym umieć po łacinie. trochę niepraktyczny język, ale przez książki Musierowicz mi się podoba.
aliosea
Liczba postów : 328
Temat: Re: Języki obce Pon 27 Cze - 9:52:38
Ja w szkole tylko polski niemiecki i angielski. Zastanawiam się nad rosyjskim. A w domu uczę się hiszpańskiego i włoskiego ;)
Crazy
Liczba postów : 5069
Temat: Re: Języki obce Pon 27 Cze - 10:00:50
Lizzie napisał:
a ja chciałabym umieć po łacinie. trochę niepraktyczny język, ale przez książki Musierowicz mi się podoba.
już chyba maturę z łaciny nawet wycofali, nie?
Muvee
Liczba postów : 1736
Temat: Re: Języki obce Pon 27 Cze - 19:36:26
ale u nas w większości LO jest obowiązkowa ;]
pond
Liczba postów : 377
Temat: Re: Języki obce Pon 30 Sty - 17:55:44
ja się uczę angielskiego i francuskiego, planuję iść do dwujęzycznego liceum z hiszpańskim plus gdzieś na boku trochę szwedzkiego się nauczyć, bo strasznie mnie ten język fascynuje. umiem już kolory, haha.
Crazy
Temat: Re: Języki obce Sro 1 Lut - 17:10:48
matko, uczę się francuskiego i ostatnio tak go znienawidziłam... Hiszpański jest spoko, szczególnie, jak uczyłaś się fr to ten Ci łatwo przyjdzie. Szwedzki? Fajnie!
pond
Temat: Re: Języki obce Sro 1 Lut - 17:47:31
Też znienawidziłam francuski po tym, jak zaczęłam się uczyć, ale mimo wszystko jestem zdeterminowana.
Crazy
Temat: Re: Języki obce Sro 1 Lut - 17:51:46
to przynajmniej tyle, co zazdroszczę. ja omijam go szerokim łukiem. pisać, czytać po francusku mogę, ale żaby zrozumieć co oni do mnie mówią to wyższa szkoła jazdy...
pond
Temat: Re: Języki obce Sro 1 Lut - 18:06:35
Mam dokładnie to samo, czytanie mi wychodzi idealnie, chociaż z pisaniem momentami mam lekki problem, ale gdyby do mnie zaczął jakiś Francuz mówić, to bym po prostu wyszła.
Excline
Liczba postów : 3001
Temat: Re: Języki obce Nie 4 Mar - 8:43:01
Ubolewam nad tym, że teraz ucze się tylko niemieckiego ;(
koka
Liczba postów : 308
Temat: Re: Języki obce Nie 18 Mar - 12:23:45
Angielski rozszerzony, niemiecki w podstawie, łacina.
Crazy
Temat: Re: Języki obce Sob 2 Cze - 7:45:21
angielski w 24 akcentach, dobre ;p
Słuchając tych brytyjskich od razu przypominały mi się poszczególne postacie z różnych seriali angielskich
Vastness
Liczba postów : 56
Temat: Re: Języki obce Nie 3 Cze - 10:11:50
Lizzie napisał:
ja też czasem myślę po angielsku ;D
O, ja ostatnio bardzo często przyłapuję się na myśleniu po angielsku, czasami nawet coś zaczynam mówić, a dopiero po chwili się zorientuję. ;p
Ale tak - angielskiego uczę się dopiero 7rok, ostatnio go strasznie polubiłam. Co do niemieckiego, którego naukę dopiero co zaczęłam, nienawidzę go. Po prostu. Praktycznie w ogóle się go nie uczę, zapamiętuję tylko z lekcji i powtarzam przed sprawdzianami. No, wychodzi to 4 na koniec, ale tylko dlatego, że na lekcji pani robi świetne ćwiczenia, w przeciwieństwie do naszej angliczki na której lekcjach prawie nic się nie uczę. Tyle.
Crazy
Temat: Re: Języki obce Nie 3 Cze - 10:52:26
ciekawa jestem, jak głupio brzmimy mówiąc po angielsku dla Brytyjczyków, czy Amerykanów ;p
Vastness
Temat: Re: Języki obce Nie 3 Cze - 13:23:22
Pewnie tak głupio, gdy Anglik czy Amerykanin mówi po polsku. ;p I trochę przeraża mnie fakt, że większość obcokrajowców zna tylko polskie przekleństwa...
Crazy
Temat: Re: Języki obce Nie 3 Cze - 13:31:39
ja osobiście nie staram się 'robić' jakiegoś akcentu. Tzn. oczywiście mówię z innym akcentem, gdy mówie po angielsku, ale jakoś tak bardzo się nie sile na jakiś brytyjski czy coś xD Mam znajomych, co tak robią i brzmi to... okropnie zabawnie. le siłą rzeczy jestem otoczona przez angielski i chłone te przerózne akcenty ;p Ha, pamiętam, jak mój nauczyciel-Anglik mówił po polsku (nie za dużo, ale zawsze). Brzmiał, jak dziecko :P
Vastness
Temat: Re: Języki obce Pon 4 Cze - 13:16:08
hehe. Moja ciocia i wujek mieszkają w Anglii i szczerze mówiąc gdy mówią do mnie nawet po polsku [a są polakami] to mogę usłyszeć ten inny akcent.
Crazy
Temat: Re: Języki obce Wto 5 Cze - 9:13:49
tstanio na youtubie oglądam rożne filmiki w stylu "american vs. british accent" i dochodzę do wniosku, że lepiej rozumiem ten brytyjski. A to jest dziwne, bo zazwyczaj Amerykanie dla mnie wyraźniej mówili.