|
Autor | Wiadomość |
---|
Crazy Liczba postów : 5069
| Temat: Polecane książki Nie 1 Sie - 22:09:14 | |
| '1984' G.Orwell Władca Much - William Golding Paragraf 22 - Joseph Heller
A Wy jakie polecacie? |
|
| |
auida Liczba postów : 40
| Temat: Re: Polecane książki Sob 25 Wrz - 18:13:53 | |
| Bunkier - Guy Burt Dolina lalek - Jacqueline Susann Piekło siedemnastolatki : byłam dziewczyną narkomana - Barbara Samson Lucas - Kevin Brooks Smak młodych dziewcząt -Dany Laferri |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Sob 25 Wrz - 19:16:11 | |
| wstyd, żadnej nie znam, ale już dodaje do listy do przeczytania. chciałoby Ci się tak króciutko napisać która o czym? |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Nie 26 Wrz - 9:03:06 | |
| pewnie, i przyznam się, że z Twojej listy też nie znam. Bunkier, sama mam ją w domu, jest dziwna, i może zniechęcić. Jest to historia rodzeństwa Matthew i Sophie. Kiedy już są dorośli brat porywa Sophie ( co na końcu okazuje się czymś zupełnie innym) siedzą w ich starym domu i Matthew opowiada historię jego dzieciństwa. Opis może nie zachęcający ale naprawdę polecam. Hmm Dolina lalek, jest tam miliony wątków, czytałam ją jakieś 2-3 lata temu, jest to książka o kobietach, kilka bohaterek. Książka opisuje drogę kobieta do sukcesu i tą już po 5 minutach sławy. Lucas - w tej książce jak dla mnie jest magia, w pewnym momencie można się popłakać. Smak młodych dziewczyn - już sam tytuł może sugerować o czym to jest. Książka ma chyba ponad 100 stron a skupia akcję w czasie kilku dni. Jak dla mnie trochę śmieszna, ale przyjemna. Przy tej książce powołam się o gotowy opis z jakiejś strony: Nostalgiczna i pikantna powieść obyczajowa o dojrzewaniu na Haiti. Dany ma piętnaście lat. Przypadkowo wplątany w uliczną awanturę, ukrywa się u Miki i jej koleżanek - młodych, zwariowanych kobiet z sąsiedztwa, wypełniających dni zabawami, seksem i fantazjowaniem. W ten sposób grzeczny chłopiec i miłośnik poezji trafia w sam środek świata instynktów i żądz, pobierając pierwsze lekcje miłości... Pełna wdzięku, bezpruderyjna pochwała młodości, spontaniczności i urody życia w cieniu ostatnich dni rządów haitańskiego dyktatora, zwanego Papa Doc. kurcze, ale tego dużo! xd a i jeszcze zapomniałam o pikle siedemnastolatki. Opisuje głupią miłość. !7 latka związała się o dużo starszym mężczyzną uzależnionym od narkotyków. Ale jednak są razem, a ona wszytko znosi. |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Nie 26 Wrz - 11:35:13 | |
| hm, na pewno przeczytam ^^ brzmi interesująco. To ja też streszczę moję. 'Rok 1984' - tak powstał WIelki Brat. Opisuje antyutopie (Wielka Brytania) cały czas kontrolowaną. Główny bohater, Winston, powoli zaczyna się przeciwko niej buntować. Baaaardzo dobra i lekko dobijająca jeżeli chodzi o sprawy polityczne. Jest i wątek zakazanej miłości. Koniec bardzo zasakujący. Gorąco polecam. Opis nie brzmi pewnie zachęcająco, ale warto. 'Władca Much' - opisuję grupkę chłopców, którzy rozbijają się na wyspie i zaczynają tworzyć własne społeczeństwo. Z czasem społeczeństwo zaczyna zamieniać się w katastrofę. 'Zagubieni' nawiązują do tej książki ^^ 'Paragraf 22' - opisuje absurd wojny i jej bezsens. Bohaterowie to amerykańscy piloci. Czarny humor, ironia, satyra - to charakteryzuje książkę ^^ Przezabawna, ale jednocześnie daje do myślenia. |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Nie 26 Wrz - 13:59:37 | |
| dzięki za opisy ;) muszę dodać książki do planowanych. jestem bardzo ciekawa pierwszej i ostatniej, nie czytam za wiele książek tej tematyki, bo nie wiem która jest warta uwagi ^^ |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 16:39:49 | |
| 'Rok..." i 'Paragraf..." są naprawdę świetne ^^ A przy paragrafie idzie się pośmiać. Jeżeli lubisz czarny humor to polecam. Ja Twoje już dodałam do listy. Oj dużo czytania mnie czeka. |
|
| |
Bliho Liczba postów : 1857
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 16:53:06 | |
| 'Intruz' 'Dziewiętnaście minut' my favourite. |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 16:54:45 | |
| - Bliho napisał:
- 'Intruz'
'Dziewiętnaście minut' my favourite. Jodi Picoult? Zapomniałam o tym. Wspaniała książka! I tak mi było tego chłopaka szkoda...Jak mogli go nie uznać za chorego psychicznie...? |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 16:57:31 | |
| - Crazy napisał:
- Bliho napisał:
- 'Intruz'
'Dziewiętnaście minut' my favourite. Jodi Picoult? Zapomniałam o tym. Wspaniała książka! I tak mi było tego chłopaka szkoda...Jak mogli go nie uznać za chorego psychicznie...? Jodi Picoult ! czytam jeszcze jedną jej książkę (tzn. mam zamiar), ale tytułu nie pamiętam 'Karuzela uczuć' czy coś w tym stylu. na mojej liście jest jeszcze 'Pamiętnik' Sparksa i 'Weronika postanawia umrzeć' (już przeczytana i polecana przeze mnie). ;) |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 16:58:36 | |
| - Bliho napisał:
- Crazy napisał:
- Bliho napisał:
- 'Intruz'
'Dziewiętnaście minut' my favourite. Jodi Picoult? Zapomniałam o tym. Wspaniała książka! I tak mi było tego chłopaka szkoda...Jak mogli go nie uznać za chorego psychicznie...? Jodi Picoult ! czytam jeszcze jedną jej książkę (tzn. mam zamiar), ale tytułu nie pamiętam 'Karuzela uczuć' czy coś w tym stylu. na mojej liście jest jeszcze 'Pamiętnik' Sparksa i 'Weronika postanawia umrzeć' (już przeczytana i polecana przeze mnie). ;) Przeczytałam jeszcze 'Bez mojej zgody' i 'Deszczowa noc'. Również polecam ^^ |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pon 27 Wrz - 17:02:28 | |
| muszę się wziąć za jakieś lektury, ale na razie nie mam czasu. mam 22 lektury szkolne do przeczytania w tym roku ! ;( |
|
| |
Excline Liczba postów : 3001
| Temat: Re: Polecane książki Nie 27 Mar - 17:38:59 | |
| Pamiętnik Księżniczki, Król Bólu |
|
| |
rain Liczba postów : 121
| Temat: Re: Polecane książki Pią 22 Kwi - 8:51:42 | |
| 1) książki Markusa Zusaka Posłaniec oraz Złodziejka książek - zdecydowanie moje ulubione (tutaj bardziej preferuje Złodziejkę Książek, ale Posłaniec niczemu sobie ) 2) Dmitry Glukhovsky Metro 2033 - zdecydowanie wielbione 3) trylogia Suzanne Collins Igrzyska Śmierci |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pią 22 Kwi - 11:15:09 | |
| o, dzięki, bo akurat szukam jakiś ciekawych książek. O czym jest to Metro 2033 ? |
|
| |
rain Liczba postów : 121
| Temat: Re: Polecane książki Pią 22 Kwi - 12:44:28 | |
| Postapokaliptyczna powieść Dmitrija Głuchowskiego, opisująca życie ludzi chroniących się w moskiewskim metrze po wojnie atomowej - przepiękna książka, uwielbiam takie klimaty, a szczególnie związane z atomem 10/10, bez wahania a co do Złodziejki Książek, pokochasz oraz nigdy nie zapomnisz Przeznaczona dla dorosłych powieść Markusa Zusaka stanowi przeciwwagę dla oskarżycielskich głosów pojawiających się w ostatnich publikacjach na temat wojny. Pokazuje, jak istotne były wówczas człowieczeństwo, piękno i dobro. Dzięki nim bohaterom książki udało się ocaleć – lub umrzeć z godnością. Igrzyska Śmierci - SF dla młodzieży, akcja rozgrywa się w nieokreślonej przyszłości, w państwie Panem powstałym na gruzach zniszczonych licznymi katastrofami Stanów Zjednoczonych. Państwo podzielone jest na Kapitol oraz 12 otaczających go dystryktów. Główna bohaterką powieści jest Katniss Everdeen wywodząca się z najbardziej dyskryminowanego dwunastego dystryktu. Tytułowe Igrzyska Śmierci są wydarzaniem transmitowanym przez telewizję, podczas którego na śmierć i życie rywalizują między sobą 24 osoby, po dwie z każdego dystryktu. Zwycięzcą zostaje ostatni żywy zawodnik. (trwają castingi do ekranizacji ) wikipedia rocks |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki Pią 22 Kwi - 18:01:37 | |
| o, skusiło mnie to o metrze. Aktualnie z czystym sercem mogę poleciś Portret Doriana Greya autorstwa Oscara Wilde'a |
|
| |
| Temat: Re: Polecane książki | |
| |
|
| |
|